یاتاقان ورقه‌ای به شکل نیم دایره و نازک است که بین "میل لنگ و سیلندر" و "میل لنگ و شاطون" قرار می‌گیرد که خرابی آن در بین تعمیرکاران با اصطلاح "یاتاقان زدن" خودرو شهرت دارد.
علائم یاتاقان زدن خودرو چیست؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانی که به هر علت از جمله کبود آب، روغن و یا بالارفتن بیش از حد مجاز دور موتور دمای موتور نیز از مقدار مجاز بالاتر رود، به اجزا مختلف آن بخصوص قسمت‌های متحرک آسیب زیادی وارد می‌گردد که این حالت را گیرپاژ یا سوختن موتور می‌گویند و در مورد یاتاقان‌ها هم وقتی در اثر سوختن دیگر قادر به کاستن از اصطکاک بین شاتون و میل لنگ نباشند گفته می‌شود. بطور کلی "یاتاقان زدن" تقریبا معادل عامیانه سوختن موتور در بین تعمیرکاران است.

البته باید اضافه کرد یاتاقان اسم قطعه‌ای است که بین دسته پیستون و میل لنگ قرار دارد و کارش روان سازی حرکت این دو قطعه روی یکدیگر است.

یاتاقان‌ها با روغن موتور در تماس هستند و وظایف زیر را بعهده دارند:

1. تنظیم لقی عمودی بین میل لنگ و سیلندر.

2. کم کردن اصطکاک بین "میل لنگ" و "سیلندر" و جلوگیری از خوردگی آنها.

3. کم کردن اصطکاک بین "میل لنگ" و "شاطون" و جلوگیری از خوردگی آنها.

وقتی این قطعه به هر دلیلی بیش از حد داغ شود حالت دفرمگی پیدا می‌کند و اگه ذوب شود باعث چسبیدن دسته پیستون به میل لنگ می‌شود و موتور احتمالا می‌سوزد.

در مورد "یاتاقان زدن" باید گفت خود یاتاقان خودرو دچار مشکل می‌شود، چون وقتی خودرو یاتافان می‌زند صدای خیلی بدی به گوش می‌رسد و خودرو برای راه افتادن به نیروی زیادی نیاز دارد (اصطکاک موتور خیلی زیاد است) اگر در این زمان سریعا موتور را خاموش نکنید موتور می‌سوزد!

علت "یاتاقان زدن" هم فرسودگی یاتاقان‌ها، شکستن یاتاقان‌ها، ذوب شدن آن‌ها، تغییر شکل دادن آن‌ها یا.

علائم یاتاقان زدن چیست؟

1. صدا "لق لق " یا "تق تق" موتور هنگام گاز دادن یا شتاب گرفتن

2. قفل شدن موتور، که در این حالت موتور به هیچ عنوان روشن نمی‌شود.

علت خرابی یاتاقان

علت خرابی یاتاقان نرسیدن روغن به آن است و در واقع ایراد اصلی در سیستم روغنکاری موتور است.

 

دلیل یاتاقان زدن خودرو چیست؟

یاتاقان زدن خودرو یک اتفاق بسیار خطرناک است که موجب کج شدن میل لنگ می‌شود.

به گزارش مشرق، مهم‌ترین بخش چرخشی موتور خودرو یاتاقان‌ها هستند و، چون وجود آن‌ها باعث می‌شود که اصطکاک بین فلزات حذف شود هر گونه اختلالی در این مکانیزم باعث از بین رفتن لایه روغن و تماس فلز با فلز می‌شود که در اصطلاح به آن یاتاقان زدن می‌گویند.

توجه داشته باشید که وقتی موتور یاتاقان میزد بلافاصله باید موتور خاموش شود در غیر اینصورت سبب کج شدن میل لنگ می‌شود.

بیشتر بخوانید:

فیلتر روغن و هوا را چه زمانی تعویض کنیم؟


استفاده از روغن نامرغوب و غیر اصلی و تعویض دیرهنگام آن سبب بروز حالت لجنی در روغن می‌شود، در این حالت با پدیدار شدن رسوبات و جرم قطعات خودرو دچار جرم‌گرفتگی می‌شوند زمانی که این جرم‌گرفتگی به مجاری روغن نفوذ کند سبب اختلال در فرآیند روغن‌کاری می‌شود که این جرم‌گرفتگی مسیرهای انتقال روغن و جرم‌گرفتگی خود پمپ روغن سبب عدم روغن‌کاری صحیح یاتاقان‌ها می‌شود و یاتاقان‌ها در شرایط بسیار بدی قرار میگیرد.

علائمی که نشان میدهد موتور ممکن است یاتاقان بزند:

چراغ روغن روشن مانده و گاهی چشمک میزند. در دور آرام (970rpm) هیچ صدایی از موتور بگوش نمی‌رسید. با افزایش دور از 1200 rpm به بالا صدای یاتاقان‌های متحرک کاملاً واضح شنیده می‌شد، این صدا شبیه به صدای برخورد دو فلز به یکدیگر است.

اگر خودرو یاتاقان یا شاتون بزند که باید میل لنگ هم به تراشکاری رفته و بر اساس مقدار خرابی که در آن ایجاد شده بر اساس اندازه‌های استاندارد میل لنگ و یاتاقان تراش داده شود گاهی هم اصلا میل لنگ قابل تعمیر نیست، چون یا قبلا تراش رفته و به اصطلاح اندازه اش 60 است و یا آنقدر صدمه دیده که قابل تعمیر نیست.

علت یاتاقان زدن موتور چیست؟

خرابی پمپ روغن
بدون آب ماندن موتور
کثیف بودن فیلتر روغن و یا کهنه بودن بیش از اندازه روغن
راندن موتور با سرعت‌های خیلی زیاد بطوریکه دور موتور به محدوده قرمز نزدیک شود

فروشگاه بزرگ لوازم یدکی خودرو